UKRAJINA – VYHLÁSENIE DIECÉZNEJ CHARITY ŽILINA POMOC PRE UKRAJINU: ZBIERKA POTRIEB, UBYTOVANIE, DOBROVOĽNÍCI Vojna vyháňa z U…

UKRAJINA – VYHLÁSENIE DIECÉZNEJ CHARITY ŽILINA
POMOC PRE UKRAJINU: ZBIERKA POTRIEB, UBYTOVANIE, DOBROVOĽNÍCI
Vojna vyháňa z Ukrajiny tisíce ľudí, ktorí prichádzajú na Slovensko s vierou a nádejou, že im dobrí ľudia pomôžu. Diecézna charita Žilina a naše sesterské charity v týchto dňoch sprostredkúvajú pre ľudí v núdzi z Ukrajiny, potravinovú, materiálnu pomoc a dobrovoľníkov, finančnú pomoc, ubytovanie.
Prosíme prinášať nasledujúce potreby na naše zberné miesta, najlepšie po telefonickom dohovore.

POTRAVINOVÁ POMOC
Trvanlivé potraviny
Konzervy s mäsom, rybami, paštéty, strukoviny, instantné polievky, džemy, káva, čaj, cukor, med, soľ, cestoviny, omáčky na cestoviny
Potraviny pre deti
Sladkosti, detské príkrmy – sušené materské mlieko, detská výživa, krupica, kaše

MATERIÁLNA POMOC
Hygienické potreby
toaletný papier, dámske hygienické potreby (hyg. vložky napr.), plienky (všetky veľkosti), vlhčené vreckovky, šampóny a sprchovacie gély, pracie prostriedky, prostriedky na umývanie riadu, dezinfekcia, utierky dezinfekčné, papierové vreckovky, obrúsky, kuchynské utierky, respirátory, testy, rúška,
Lieky
Nurofen sirup, vitamíny
Iné potreby
Teplé deky, spacie vaky, lekárničky a zdravotnícky materiál na potrebu prvej pomoci (Betadine a iné), termosky 10-20 litrové nádoby

ZBERNÉ MIESTA A KONTAKTY DIECÉZNEJ CHARITY ŽILINA
Sklad solidarity, Vysokoškolákov 1758/3, Žilina (biela budova pod nemocnicou oproti Shell), Vladimír Pallo: 0918 829 012
Centrum pre deti a rodiny sv. Filipa Neriho, SNP 1451/161, Považská Bystrica, Helena Stašáková 0917 346 975
Dom charity sv. Gianny, Kukučínova 1987/4, Čadca, Evka Ondrušková 0918 874 839
Dom charity sv. Krištofa, Kollárova 4275/24, Martin, Peter Fekiač 0908 034 980
Dom charity sv. Vincenta, Bratislavská 423/27, Rastislav Kolman 0901 909 201

Ak organizujete vlastnú zbierku v obci/komunite, bude pre nás veľkou výhodou, ak nám viete potreby doručiť do Žiliny priamo do Skladu solidarity na ulici Vysokoškolákov 3. Zoznam budeme v prípade potreby rozširovať.

UBYTOVANIE ĽUDÍ Z UKRAJINY
Ak viete poskytnúť ubytovacie kapacity, prosím, vyplňte registračný formulár https://lnk.sk/clzq

DOBROVOĽNÍCI
Aktuálne oblasti pomoci
– pomoc pri usmerňovaní núdznych ľudí, sprevádzanie na úrady, k doktorom
– triedenie trvanlivých potravín, príprava balíčkov v sklade
– distribúcia potravín vlastným autom
– tlmočenie
– v rámci dobrovoľníctva hľadáme tiež odborníkov na poskytnutie sociálnej a psychologickej pomoci a animátorov z farností pre prácu s deťmi
Ak chcete pomáhať ako dobrovoľník, kontaktujte nás mailom na varga@charita.sk Do mailu uveďte vaše meno, mesto, kde žijete, oblasť, v ktorej viete pomôcť a váš telefonický a mailový kontakt.

ZBIERKA NA UKRAJINU
Vďaka zbierke dokážeme podporiť obete vojny priamo v ich krajine v spolupráci s tamojšou Caritas Donetsk.

Autor správy, foto a správu publikovala Žilinská diecéza on Facebook Zdroj Read More

V Taliansku bude zbierka pre utečencov na hraniciach s Ukrajinou

So feb 26 , 2022
Biskup severotalianskej diecézy Casale Monferrato vyhlásil zbierku pre ukrajinských utečencov na hraniciach so Slovenskom. Eparchia Košice TK KBS Sme v kontakte so slovenským gréckokatolíckym arcibiskupom Vasiľom Cyrilom, ktorý sa so svojou Košickou eparchiou (v ktorej je Svätyňa Panny Márie Klokočovskej, partnerská s našou svätyňou Crea) zaoberá prvým prijatím ukrajinských starcov, […]