✳️ V nedeľu v prešovskej katedrále otvoria synodálny proces ✳️ ✳️ V nedeľu 10. októbra otvoril pápež František vo Vatikáne syn…

✳️ V nedeľu v prešovskej katedrále otvoria synodálny proces ✳️

✳️ V nedeľu 10. októbra otvoril pápež František vo Vatikáne synodálny proces, ktorý bude trvať 2 roky. Všetky miestne cirkvi sú pozvané k aktívnej účasti. Aj gréckokatolícka Prešovská archieparchia sa zapojí do tohto procesu. Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ slávením archijerejskej svätej liturgie v nedeľu 17. októbra o 10.00 hod. v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove otvorí archieparchiálnu fázu synody, ktorej téma nesie názov: Za synodálnu cirkev: spoločenstvo, spoluúčasť, misia. V závere tejto liturgie budú menovaní aj koordinátori synodálneho procesu na miestnej úrovni.

✳️ Online prenos z tejto liturgie môžu veriaci sledovať prostredníctvom TV Logos.

✳️ Princíp synodality je zvlášť východným cirkvám veľmi blízky. V prípade Gréckokatolíckej cirkvi sui iuris na Slovensku, ktorá sa reorganizáciou v roku 2008 stala metropolitnou cirkvou, sa princíp synodality dostal do popredia a prejavuje sa zvlášť pri zasadaniach Rady hierarchov.

✳️ Rovnako v gréckokatolíckej cirkvi sa pred pár rokmi uskutočnili archi/eparchiálne a metropolitné zhromaždenia. Na týchto zhromaždeniach sa zúčastnili zástupcovia kléru, rehoľného života, cirkevného školstva, charity a viacerých laikov, ktorí hľadali riešenia na aktuálne pastoračné potreby v jednotlivých oblastiach duchovného života.

✳️ Proces metropolitného zhromaždenia začal v januári 2013 na eparchiálnych úrovniach. Počas troch rokov sa uskutočnilo viacero zasadaní, ktorých vyvrcholením bolo zasadanie metropolitného zhromaždenia 23. septembra 2016. Hlavné témy tohto metropolitného zhromaždenia boli: evanjelizácia rodín, evanjelizácia Rómov a vysluhovanie iniciačných sviatostí vrátane udeľovania Eucharistie deťom.


Autor správy, foto a správu publikoval Prešovská archieparchia on Facebook Zdroj Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Next Post

Rekvírovaný zvon z roku 1649 se do Píště vrací jako zvon míru. Živý přenos v televizi Noe

Pi okt 15 , 2021
Rekvírovaný zvon z roku 1649 se do Píště vrací jako zvon míru. Živý přenos v televizi Noe Tv Noe Obec Píšť #rekvírovanýzvon #zvonmíru #zvonymíruproEvropu Píšť – Téměř po 80 letech se do kostela sv. Vavřince v Píšti vrací zvon ze 17. století. Historický zvon byl s věže odstraněn při válečných […]

Čitatelia, ktorí si prečítali tento článok si prečítali aj tieto